V LÉTĚ JE MNOHO STRAVOVACÍCH OMYLŮ. JAK TEDA SPRÁVNĚ JÍST?

Léto už je tady a začíná grilovací sezóna! 🙂 🙂 Většina z nás už gril vyzkoušela o tomto teplém víkendu. My doma zároveň s grilem vyčistili i bazén, ať jsme na léto připraveni! 😉 V létě je energie na svém maximu, všechno se všude hemží, na loukách vřískají cvrčci, spíme méně a více se hýbeme. Víme, že noci se prodlužují a je třeba si je řádně užít! 😉 Rána pak prospíme a začínáme den obědem. Ruku hore, kdo se v tom vidí.

KDY ZAČÍNÁ LÉTO?

Biologické léto přichází v první půli května. Dá se říct, že za našich předků začínalo již 1. májem či už v dubnu. Postupně se kvůli ochlazování Evropy posouvá začátek léta do půlky května. Jeho nejvyšší síla nastává při letním slunovratu, 21. června. Postupně pak žár klesá a počasí se ochlazuje. Zároveň s tím se ochlazují naše prožitky i emoce. Koncem léta již nejsme tak bujaří jako na jeho začátku.

VLÁDNE ELEMENT OHNĚ.

Do elementu ohně patří především srdce a tenké střevo. Srdce je hlavním centrem radosti a štěstí, proto jsou v létě největší radovánky. Ovšem počátek deprese a podzimních smutných nálad začíná právě v tuto dobu. Jestliže jsme vnitřně prázdní, bez radosti a nejsme naplnění z práce, hledáme radost jinde – na festivalech, propařených večerech a letní zábavě. Důsledkem pak bývá nenaplnění a skleslost, jakmile léto skončí. Sám si pamatuji, jak u mě začínala podzimní deprese právě v době, kdy skončilo období letních zájezdů a nočních klubů.

V létě bývá nejvíce infarktů a střevních viróz. Je to z důvodu období nejnáchylnějšího pro srdce a tenké střevo. Jak teda o své srdce a střevo pečovat, aby vydrželo nápor horkého léta? Správně jíst, pít, radovat se a naplňovat svého ducha.

CO V LÉTĚ JÍST?

Dámy a pánové, začíná okurková sezóna! Sami dobře víte, že když je venku vedro, nemáte moc chuť na vařená teplá jídla. Hlavní letní vlnou je vitariánství – raw strava téměř bez tepelné úpravy. Ale proč?

Tím, jak je v létě teplo, zahřívá se i organismus. Teplotu pak musí regulovat termoregulačními mechanismy, jejichž výsledkem je např. pot. Tento vnější fakt jsme schopni ovládat ponořením se do bazénu se studenou vodou. Jenže, tím tělo zcela nezchladíme. Proto je třeba pomoct mu ochlazující stravou. Nepředstavujte si ovšem zmrzliny a ledové nápoje, ty trávení spíše škodí, než prospívají. Mám na mysli čerstvou raw zeleninu, která právě roste, zelené a červené barvy, převážně hořké chutiokurky, rajčata, papriky, cukety, melouny, patizony, červená řepa, chřest, hlávkové saláty, rukolu, špenát, mangold, kadeřávek… Bez další tepelné úpravy, aby se nezahřála. Dalším významným letním jídlem je ovoce – vše, co roste na zahrádce – jahody, hroznové víno, letní jablka, broskve, třešně, špendlíky,… dále lesní ovoce, především bobuloviny jako borůvky, ostružiny, maliny, rakytník, šípek, aronie,… Během léta má totiž tenké střevo nejvyšší vstřebatelnost, proto je výborné napěchovat se ovocem a rostlinami s mnoha antioxidanty. Z pseudoobilovin pak jáhly, quinou, pohanku, amarant, kukuřici. Výborné je používat domácí nebo pohankové nudle – třeba do rychlých zeleninových polívek bez dlouhého vaření 🙂

Nejvhodnější je tedy jíst ochlazující a hořké potraviny – především zelenou či červenou zeleninu a bobuloviny.

A JAK TEDA S TÍM GRILOVÁNÍM?

Léto se bez grilovaček prostě neobejde, to by nebylo léto. Jestliže si ji dopřejete, jak to udělat, aby vás ugrilované jídlo příliš nezahřálo? Jednoduše – jako přílohu udělejte ochlazující zeleninový salát. Nejvhodnější je klasika – okurka, rajčata, paprika, hlávkový salát – nakrájet a dát do mísy. Maso velkých zvířat, zvěřiny, kuřat a ryb je zahřívající, proto je dobré doplnit je velkou mísou salátu a nekořenit je pikantní marinádou. Nebo je nejíst vůbec a dopřát si místo nich ochlazující masa. Mezi ty patří vepřové, králičí, kachní, husí a malé plody moře, vyjma krevet a langust. S grilovanou krkovičkou to ale nepřehánějte. Já osobně mám ovšem nejraději grilovanou cuketu, šalotky a žampiony 🙂

CO BĚHEM LÉTA PÍT?

Jak jsem již předeslal, ledové nápoje nejsou příliš vhodné. Silně zchlazují trávící oheň a žaludek pak musí zbytečně vynaložit energii na jeho produkci. Důsledkem je tvorba tepla, čímž se tělo opět zahřívá a nastává začarovaný kruh. Nejvhodnějšími letními nápoji jsou domácí limonády (citronová, okurková, bezová), zelené a bylinkové čaje (zejména mátový a meduňkový), obilninové kávy, kakaa, Vincentka a piva. Teď už slyším kopu slávy po zjištění, že pivo je v létě super 🙂 Ovšem.. no… však víte 🙂

Přeji hezké prožití léta 🙂
Dan

 

Komentáře
  • Kdo je Dan Petlák?



    Dan je celostním terapeutem. Sám se uzdravil z chronických nemocí pomocí stravy, životosprávy a změnou myšlení. Dnes šíří jeho zkušenost prostřednictvím osobních konzultací a internetu.

    VÍCE O DANOVI

  • EBOOK 15+1 ZLATÉ PRAVIDLO K BOHATÉMU ZDRAVÍ

    Sestavil jsem 16 nejdůležitějších zdravých návyků, které jsem denně praktikoval, abych se zbavil chronických nemocí! Teď je můžete mít na jednom místě a ještě k tomu ZDARMA.

  • SUROVINY KOUPÍTE ZDE:

  • Nejnovější příspěvky