RAW ENERGY TYČINKY

15 MINUT, 6 PORCÍ

 

Již několik let prakticky nemám klasickou svačinu pečivo-šunku, místo toho si dávám sušený ovoce, ořechy, hrst chlorelly nebo raw energy tyčinky. Jelikož si chlorellu doma nepěstuju a nemůžu o ní napsat recept, podělím se s vámi aspoň o ten na raw tyčinky. Vlastně se musím přiznat - moc často si je nedělám, spíš je nakupuju v obchodě, a mezi mé nejoblíbenější patří Raw paleo bar od Max Sport (SK) nebo Lifebar od Lifefood (CZ). Když dostanu chuť na svoje domácí, dělám si je přesně podle receptu níž, který je mojí slátaninou asi tří receptů dohromady. 

Základem Raw energy tyčinek od jakékoliv značky jsou datle nebo jiné sušené ovoce, které se rozmixuje na pastu. Díky sušenýmu ovoci jsou téměř okamžitým zdrojem energie a když je okořeníte něčím proteinovým (hrachem, chlorellou, spirulinou, konopným či slunečnicovým semínkem), dostanete je úplně na jinej level, kterej ocení hlavně sportovci a příznivci fitness. Špetka soli nádherně doplňuje vypocené ionty a vyváží příliš sladkou chuť. Když si je navíc uděláte sami, fantazii se meze nekladou a využít můžete i mrkev, červenou řepu, pohanku, amarant, rýži, či chrupavky pro doplnění kolagenu. 

A jelikož nám za chvíli začínají Vánoce, tento recept prakticky slouží i jako základ na raw cukroví. 

Vychutnejte si je!
D.

SUROVINY:

  • datle nebo datlová pasta - 500g
  • sušené ovoce (švestky, meruňky, jablka) - 100g
  • kokosový olej - 2PL
  • ořechy / semínka (mandle, kešu, slunečnice) - 3PL
  • raw tmavé kakao - 1PL
  • sůl - špetka

 

  • mixér
  • pečící papír nebo jiný papír na zabalení

POSTUP:

  • 1
    Pokud máš celý kilový balení datlové pasty, uřízni polovinu a nebo udělej recept z celýho kila, ale zdvojnásob ostatní suroviny. Datlovou pastu rozmělni v míse vařečkou na co nejjemnější strukturu.
    5 minut...
  • 2
    Všechny ostatní suroviny vlož do mixéru a rozmixuj.
    2 minuty...
  • 3
    Směs z mixéru přilij k datlové pastě a hnětej těsto.
    5 minut...
  • 4
    Vezmi si malý pekáč a nebo jinou formu ve tvaru obdélníku, těsto natvaruj do hranolu, a pak odkrajuj jednotlivý tyčinky. Pokud nechceš tyčinky, můžeš si vytvarovat kuličky.
  • 5
    Nakrájené tyčinky nebo uválené kuličky zabal do pečícího papíru, aby ti déle vydržely. V chladném a suchém místě mají docela dlouhou trvanlivost - až několik měsíců.

doplňuje energii, zvlhčuje suché sliznice a suchou kůži, pomáhá k odvykání na bílý cukr a sladkosti, snižuje krevní tlak, proti hemeroidům, lehce protizánětlivé

epileptici nepoužívejte mixér - utlučte tyčinky vařečkou, při cukrovce opatrně se sušeným ovocem

TIP!

Jedná se o praktický základ domácího VÁNOČNÍHO RAW CUKROVÍ