JABLEČNÁ KAŠE

15 MINUT, 2 PORCE

 

Tuto lahůdku si dávám skoro celý rok, jen měním odrůdu jablek v závislosti na ročním období. Nejčerstvější jablka seženu samozřejmě na podzim, kdy je trhám přímo ze stromů v zahradě. Jelikož jsem mírně sušší typ a na podzim je převážně sucho a větrno, tahle kaše bezvadně doplní vodu do těla a oleje promažou pokožku. 

Pokud jsi na raw stylu, klidně si tuto kaši udělej raw a nezahřívej ji. Mně ovšem dělá dobře, když je teplá jsem takovej spokojenej. Pokud trpíš nadváhou, tahle kaše by měla být tvojí hlavní snídaňovou volbou, jelikož jabka účinně detoxikují a splaskávají otoky. Zvlhčující účinek výsledné kaše dělají převážně oleje, které do kaše přidávám, a rozvařená jabka. 

Důležitým pilířem pevného zdraví je udržovat své trávení v plné síle. K tomu jablka pomohou výborně. Jestliže je konzumuješ v polotekuté formě, jako je tahle kaše, dokáží léčit zažívání oběma směry - průjmy i zácpy.

Významnou složkou jablek je pektin, který na sebe váže v žaludku toxiny a odvádí je z těla ven. Jsou-li jablka doplněna dalším detoxikačním arzenálem, působí velmi příznivě na celkovou imunitu a očistu těla. Těmito zbraněmi je skořice a hřebíček.

Na podzim tělo hned z rána potřebuje prohřát, a proto je dobré jíst celý podzim a zimu zahřátou potravu. Tato kaše je výbornou snídaní, která vyživuje, detoxikuje a harmonizuje trávení, čistí a projasňuje mysl. A o to tu především jde, aby ti bylo ráno dobře.

D.

SUROVINY:

  • jablka - 4 ks
  • ořechy (vlašské, mandle,...) - 2 hrsti
  • konopná semínka - 1 PL
  • olej (kokosák, ghí,...) - 1 PL
  • skořice - 2 čl
  • hřebíček - 4 ks
  • kardamon - 1 čl
  • sůl (himalájská, mořská nerafinovaná,...) - špetka

POSTUP:

  • 1
    Jablka omyjte a nastrouhejte.
  • 2
    Rozehřejte hrnec. Pokud jste vitarián, tento krok přeskočte. Zahřátí jablek zvýší jejich stravitelnost.
  • 3
    Na lžíci kokosového oleje restujte nastrouhaná jablka.
  • 4
    Jakmile pustí jablka šťávu, vmíchejte vlašské ořechy. Můžete je podrtit v dlani zmáčknutím. Nasypte i 2 hrsti konopných semínek kvůli jejich obsahu proteinů.
  • 5
    Pro lepší stravitelnost a čištění krve okořeňte skořicí, hřebíčkem, kardamonem a promíchejte. Cítíte štrůdl? Klidně zamíchejte i rozinky.
  • 6
    Aby vám od rána nechyběly potřebné minerály pro efektivní myšlení, posypte kaši špetkou soli a zamíchejte.
  • 7
    Kyselou chuť milují játra. Dopřejte jim blahodárný citron. Vymačkejte 1/2 bio citronu, šťavnatou kaši lehce promíchejte.

suché ekzémy, suchá pokožka, suché oči, jaterní cirhóza, oslabené trávení, cukrovka, nadváha 

muskulární postava, vodní typ, otoky v těle a přílišná vlhkost

TIP!

Pokud ráno nestíháš, připrav si kaši již večer a ráno ji jen prohřej v hrnci.