PIKANTNÍ FENYKLOVKA NA NACHLAZENÍ

35 MINUT, 4 PORCE

 

Tuhle polívku jsem uvařil mamce, když byla nachlazená. Přemýšlel jsem, jak jí ulehčit, nezatížit trávení a posílit imunitu. Věděl jsem, že nejlepším lékem bude polívka. Dal jsem si informace dohromady a vymyslel tento lék - fenyklovku. Nelenil jsem a šel vařit. Mamce se po jídle ulevilo, měla polívku ještě na večeři a další den ráno vstala a normálně fungovala. Jídlo je opravdu lékem.

Dá se lehce obměnit. Fenykl někdy měním za kapustu, celer, bulvu petržele,... prostě co v daným období roste na zahradě. Zázvor, pepř a kurkuma silně vysušují a mají dráždivé účinky, proto nejsou vhodné pro sušší konstituce. Fenykl harmonizuje trávení, střed těla, uzemňuje energii. Společně s pikantním kořením zesílí trávící oheň a zvýší stravitelnost. To je během nachlazení důležité, aby mělo trávení co nejmenší námahu a tělo tak mohlo energii soustředit jinam - na léčení nemoci.

D.

SUROVINY:

  • mrkev - 2ks
  • fenykl - 1ks
  • cibule - 2ks
  • zázvor - 10cm
  • olej (kokosák, ghí,...) - 1PL
  • (umeocet - 2PL)
  • (miso - 1PL)
  • (lahůdkové droždí - 1PL)
  • kurkuma - 2ČL
  • kmín - 1ČL
  • pepř - špetka
  • himalájská sůl
  • voda - 1,5l

POSTUP:

  • 1
    Vezmu si velkej hrnec a postavím jej na sporák. Zapnu střední plamen. Vsypu lžičku kurkumy a chvíli restuji, asi minutu.
  • 2
    Na vařečku naberu kokosák a seškrábnu jej do hrnce. Vezmu si mrkev a fenykl. Obě zeleniny omyju, očistím a nakrájím na malé kousky. Vhodím je do hrnce.
  • 3
    Omyju a nakrájím na malá kolečka cibulku, vhodím do hrnce.
  • 4
    Odkrojím zhruba 10cm kousek zázvoru, ten omyju, a na struhadle najemno nastrouhám do hrnce. Prakticky z něj stačí získat jen šťávu, ta vláknina není potřeba.
  • 5
    Vsypu lžičku kmínu, špetku pepře a celou směs za stálého míchání restuji asi 3 minuty.
  • 6
    Mezitím si rozpustím lžíci misa ve sklenici s trochou vody a vliju jej do hrnce. Hrnec zaliju 1,5l vody, osolím.
  • 7
    Vliju 2 lžíce umeoctu, vsypu lžíci lahůdkového droždí a nechám vařit 30 minut.
  • 8
    Vaření 30 minut...
    Po uplynutí této doby ochutnám fenykl. Pokud je tvrdý, ještě chvíli povařím.
  • 9
    Nandám a na talíři posypu nasekanou petrželkou a klíčky.

častá nachlazení, zimomřivost, prochlazení, rýma, ucpané dutiny, rozhašený žaludek, nadváha

suchost, nervozita, podrážděnost, vysoké horečky

TIP!

Bez použití kurkumy, pepře a zázvoru je polívka ideálním lékem na cukrovku.