TĚSTOVINOVÉ HALUŠKY S KYSANÝM ZELÍM

20 MINUT, 3 PORCE

 

Zrovna nedávno jsem byl na Slovensku v Tatrách. Výlet se neobešel bez ochutnávání místních specialit. Jeden pokrm jsem vyhledával ve všech restauracích. Možná to není přímo národní jídlo, ale pro mě jo - halušky! Během čtyřdenního výletu jsem je měl rovnou dvakrát. Když jsem přijel domů, dostal jsem na ně chuť znovu. Jenže se mi nechtělo do obchodu pro bramborovou mouku a navíc jsem si zapomněl z Tater přivést brynzu - ach, zapomenutá kořist! Doma jsem měl jen pytlík kvašeného zelí, pohankových těstovin a tempehu. Zkombinoval jsem tyto potraviny dohromady a vzniklo jídlo, které může originálnímu receptu směle konkurovat (domácí příznivci prominou 🙂 ). Příprava je rychlejší a mnohdy i dané potraviny dostupnější. 

Vyzkoušejte a dejte mi vědět.
D.

SUROVINY:

  • pohankové těstoviny - 250g
  • kvašené zelí (Seeburger, Tuřanské) - ½ balení
  • tempeh - 1 balení
  • cibule - 1ks
  • olej (kokosák, ghí,...) - 1PL
  • dýňový olej - 2PL
  • kmín - 1PL,
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • 1
    Do hrnce nalij vodu (já nalil zhruba 1 litr) a přiveď ji k varu. Poté lehce osol špetkou soli a nasyp balíček pohankových těstovin. Vař zhruba 10-15 minut. Mně se trochu rozblemcly a byly tvrdší, ovšem to je jen specifikum pohankových těstovin.
  • 2
    V hluboké pánvičce rozehřej 1PL kokosového oleje.
  • 3
    Ve velkém sítu propláchni půl balíčku kysaného zelí a hoď jej na pánvičku.
  • 4
    Omyj a nakrájej cibulku, hoď ji na pánvičku k zelí. Nakrájej i tempeh a taktéž jej přidej na pánvičku. Okořeň kmínem, pepřem, solí a chvíli restuj, 5 minut, poté vypni oheň.
  • 5
    Mezitím z hotových pohankových těstovin slij přebytečnou vodu (zůstanou uvnitř mírně tvrdé), smíchej je na pánvi se směsí a prolij dýňovým olejem. Ten dodá jídlu mírně oříškovou chuť. Pokud nemáš, postačí i lněný olej. Jestliže nemáš ani lněný olej, nedávej tam nic.
  • 6
    Pokud máš doma brynzu, ruku hore!

detoxikuje, čistí krev, nachlazení, imunita, zácpa

plynatost, slabší trávení