RAJČATOVÝ SAAG PANEER

45 MINUT, 4 PORCE

 

Naprosto zbožňuju indický jídla! Rád chodím v Brně do indických restaurací, nejvíc do Annapurny (znáte? nad Grandem?). Stačí jít jen okolo a z větrací šachty se line po celé ulici vůně koření. Doma pak často experimentuju a snažím se tyto delikatesy ukuchtit. Mimochodem – ty jejich indický placky se mi ještě nikdy pořádně nepovedly! Nedávno jsem si v Annapurně dával Saag Paneer – špenát ve smetanové omáčce s opraženým panýrem (indickým ovčím sýrem). Přišel jsem domů a snažil se jídlo napodobit. Paneer jsem zrovna neměl, tak jsem použil tofu a jelikož mám rád ty jejich rajčatový omáčky, nalil jsem do pánve rajčatový pyré. Výsledek byl víc než povedený 🙂 Venku už teplo úplně není, proto prohřát se pikantním jídlem není vůbec na škodu. A kdo nechce – jednoduše si chilli do jídla nepřidá.

Jídlo je vhodné pro zimomřivé povahy, které mají studené ruce a nohy. Jídlo posiluje trávící oheň, činnost srdce a jater. Chilli, zázvor a česnek vynechají horkokrevné povahy, které se potí, mají zarudlý obličej a jsou mírně agresivní. 

Tak honem do Indie!
D.

SUROVINY:

  • rýže (natural, basmati, jasmínová) - 1 hrnek 
  • panýr (tofu, tempeh, maso) - 1 balení
  • cibule - 2ks
  • rajčatové pyré - 250ml
  • špenát - 500g
  • smetana (rostlinná, klasická) - 250ml
  • česnek - 2 stroužky
  • zázvor - 10cm
  • olej (kokosák, ghí,...) - 1PL
  • hřebíček - 5ks
  • bobkový list - 1ks
  • chilli - špetka
  • kurkuma - 1ČL
  • garam masala - 2ČL
  • římský kmín - 2ČL
  • kari (koření, pasta, kari listy) - 1ČL
  • himalájská sůl
  • pepř

POSTUP:

  • 1
    Nejprve dej vařit rýži. Propláchni ji v sítu vodou, pak nasyp do hrnce a zalij 2 hrnky vody. Hoď tam ještě 5 hřebíčků, 1 bobkový list a dej vařit. Jakmile začne voda vřít, osol ji a sniž plamen na minimum. Přiklop pokličkou a přikryté nechej zhruba 20-30 minut vypařit všechnu vodu. Nemíchej – uvnitř se totiž vytvoří termické vrstvy a rýže se pak nepřipálí. Když ji promícháš – připálí se.
  • 2
    Nakrájej tofu / panýr / maso a v hluboké pánvičce rozehřej 1PL kokosového oleje. Tofu na něm orestuj 5 minut nebo dozlatova, podle chuti. Pak jej vyjmi, dej na talíř a nech okapat.
  • 3
    Na pánvi restuj všechno koření – chilli, kurkumu, garam masalu, římský kmín, kari pastu nebo listy a pepř. Nakonec nastrouhej čerstvý zázvor. Koření se pražením a restováním otevře a více zaromatizuje, zvýrazní svoji vůni.
  • 4
    Mezitím nakrájej česnek, cibulku a vhoď je na pánev ke koření. Restuj zhruba 3 minuty. Osol.
  • 5
    Nasekej čerstvý špenát a hoď jej na pánev. Pak jej pomalu zalij rajčatovým pyré. Celou směs chvíli povař zhruba 5 minut, než zhoustne a špenát povadne.
  • 6
    Poté jídlo zjemni smetanou, kterou postupně přilívej. A nakonec vhoď odložené tofu.
  • 7
    Mírně povař zhruba 10 minut, dokud nezískáš lahodně krémovou konzistenci.
  • 8
    Mezitím se ti připravila rýže, vyndej z ní koření a podávej.

deprese, únava, úzkosti, nachlazení, zimomřivost, ucpané dutiny

nespavost, nervozita, podrážděnost, vysoké horečky

TIP!

Když neseženeš panýr, jednoduše ho nahraď tofu či tempehem. A jestliže miluješ maso, tak samozřejmě masem! 😉