PEČENÁ PODZIMNÍ ZELENINA

30 MINUT, 4 PORCE

 

Začíná nám podzim, přátelé! A s ním kopa výborných jídel, jelikož byly hojný sklizně. Nelením a hned v kuchyni využívám plno zeleniny, které se ke mně dostalo, především od mýho souseda, jenž má svoji firmu a vlastní pole.

Tento recept mám obzvlášť rád a frčím si ho celej podzim. Někdy přidávám rajčata, jindy zas brambory či brokolici, princip ale zůstává stejný - nasekat zeleninu na malý kostičky a dát do trouby. Výsledkem je polorozpadající se šťavnatá zelenina, které není co vytknout! 

Jako přílohu doporučuju nějakou obilovinu - vol podle nálady a chuti 😉 Výborně se k tomu hodí rýže či quinoa. Je možno i doplnit kvašenou zeleninou či kimči. 

Kdo řeší bílkoviny a hodně posiluje - může si přidat nějaký to osmahnutý bio maso. Fantazii se meze nekladou. Tento jednoduchý recept je však náramně vhodný pro sušší a chladnější typy, který teď na podzim trpí chladným a větrným počasím. Jídlo je krásně zklidní a doplní energii 🙂 

Nečekejte a běžte si sehnat pytle podzimní zeleniny!
D.

SUROVINY:

  • dýně (hokaido) - 1ks
  • batáty - 2ks
  • červená řepa - 3ks
  • šalotky - 4ks
  • česnek - 5 stroužků
  • obiloviny (quinoa, rýže, jáhly, pohanka, kroupy, ...) - hrnek

 

  • kurkuma - 1ČL
  • pepř - špetka
  • himalájská sůl - 1ČL
  • olej (olivový, ...) - 4PL
  • tymián, petrželka (čerstvé, sušené) - 1ČL

 

POSTUP:

  • 1
    Nejprve dej vařit obiloviny. Je jedno, s čím to uděláš, na co máš chuť. Já si k pečené zelenině dávám nejčastěji rýži nebo quinou. Zvolenou obilovinu propláchni v sítu vodou, pak nasyp do hrnce a zalij 2 hrnky vody. Dej vařit přikryté 20-30 minut.
    20-30 minut vaření, ale mezitím ...
  • 2
    Předehřej si troubu na 200°C. Nachystej si plech a vylož ho pečícím papírem.
  • 3
    Rozkroj a vydlab dýni. Nejlíp polívkovou lžící a vydlabaný semínka můžeš uchovat pro pozdější využití - koukni pak níž do TIPU! Dýni nakrájej na menší kousky (perfekcionisti nakrájí na přesně 3 x 1,5 cm) a dej na pečící papír na plech.
  • 4
    Očisti a nakrájej červenou řepu, batáty, česnek a šalotky - všechno na kostičky, česnek s šalotkama můžeš jen rozpůlit. Všechno hoď na plech. Pokud jsi ovšem silně horké povahy a konstituce nebo máš momentálně horečky a zánět v těle, česnek s šalotkou vynechej.
  • 5
    Okořeň kurkumou, špetkou pepře, osol, obylinkuj a pořádně prolij olivovým olejem. Pokud potřebuješ mít jídlo více zavodňující a zvlhčující, přilij ještě půl hrnku vody.
  • 6
    Dej na 20-30 minut do trouby. Během pečení několikrát promíchej, ať se zelenina nepřipálí.
    20-30 minut pečení
  • 7
    Mezitím se ti uvařila zvolená obilovina, jen naservíruj společně a vychutnej si boží podzimní extázi! K jídlu se ještě hodí salát z kvašené zeleniny nebo kimči.

posiluje trávení, uzemňuje a zvlhčuje, posiluje krev a léčí chudokrevnost, anémii, nízký krevní tlak, trombózu, zvlhčuje suchou pokožku a ekzémy, snižuje únavu po jídle a nadýmání

horké konstituce, povahy a horečnatá onemocnění vynechají česnek a šalotky

TIP!

Vydlabaný dýňový semínka očisti od dužiny a dej na další plech vyložený pečícím papírem. Osol, naolejuj a přidej taky do trouby. Vyrobíš si tak super lahůdku k televizi nebo posyp na další jídla!